Когато правим подбор на цветовете за дома трябва да вземем предвид всичко, мебелите, дамаските, пердетата, цветовете и вида на стенното покритие и разбира се подовата настилка. За един уютен хармоничен дом, трябва всичко да бъде подбрано с вкус и в тон.

Разбира се тук идва и въпроса, как точно да подберем цветовете на тези части от дома, които не можем да сменяме често? Решението е да използваме цветове, които са едновременно стилни, класически и подходящи да се комбинират с всякакви други разцветки и стилове. В случая с ламинатите, това са колекциите със класически декори на дъб, бук, череша, орех и др. Единственото условие е, да ни допада цвета и да е съобразен с това в каква стая ще се поставя и какви светлинни ефекти търсим за това помещение.

Например за всекидневната е добре да се използват ламинати в светли бежови и сивкави тонове. За библиотека и спалня е по-добре да се ползват топли шоколадови тонове. Разбира се цветовете избираме и според нашите лични предпочитания и това какви мебели сме предпочели за обзавеждането на дома. Във всички случаи обаче, най-използваните и предпочитани ламинати са тези, които имитират дърво.

Какво трябва да знаем при закупуването на ламинат? Това е един от важните въпроси за правилния избор на ламинат за дома или офиса. При правилното съобразяване на вида на помещението, натовареността на ползване, влагата и др. подобни фактори, с вида и класа на ламинирания паркет, ще получим подово покритие с дългосрочна гаранция за ползване.

На всеки модел ламинат се поставят стикери, с които производителя обозначава съответните класове на устойчивост по различните показатели, в това число и начина на заключване на плоскостите.

За ваше удобство и за да подпомогнем избора ви като клиенти, в тази статия ще посочим различните класове на ламинатите и тяхното значение.

Ламинираните подови настилки се предлагат с три системи на заключване CLICK, TWIN CLICK, TOP LOCK.
Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Общата дебелината на ламината не е показател за качеството, а  дебелината на връхния защитнодекоративен слой.
Класовете при ламината се разделят на клас за абразивност (АС) и клас на удароустойчивост (IC):
В зависимост от класа на износоустойчивост ламинатите се делят на :

Клас на ползване Клас на износоустойчивост Клас на удароустойчивост Устойчивост на драскане
23 AC3 IC1 6 -7 N
31 AC3 IC2 ≥ 7.0 N
32 AC4 IC2 ≥ 7.0 N
33 AC5 IC3 ≥ 7.0 N

 

  • АС1 – (клас 21) – жилищни помещения със слабо натоварване
  • АС2 – (клас 22) – помещения със средно натоварване
  • АС3 – (клас 23) - помещения с повишена интензивност на ходене
  • АС4 – (клас 31) – подходящи за помещения в обществени, търговски или бизнес сгради, със слаба интензивност на потока
  • АС5 -  се дели на два класа: клас 32 – за обществени помещения със средно натоварване от ходене и клас 33 – за обществени помещения с повишена интензивност на преминаващия поток.

Класовете АС4 и АС5 не се различават по количеството смола а по допълнително подсилващите пластове в основата.
Според конструкцията на корпуса (носещата плоскост) ламинатите са 3 основни вида:

  • ПДЧ (пресовани дървесни частици);
  • MDF (плочи от дървесни частици със средна плътност) ;
  • НDF (плочи от дървесни частици  с висока  плътност).

 

За да можете да ползвате ламинат в кухнята е добре да подберете такива плочи, които са от водоустойчива HDF - висока плътност.
Също така, при инсталирането на ламиниран паркет в кухня ламинираните дъски са залепени заедно, като по този начин инсталацията не допуска фуги между различните плочи. Разливане на чаша вода - това не е проблем, но ако водата не се почисти дълго време може да възникне проблем, за това трябва незабавно да го подсушите добре. Паркетът  в кухнята ще трябва да се мие по-често, отколкото ако покритието е ламинат.

Ламинираният паркет е най- съвременната настилка за под. Той не изисква циклене и лакиране , здрав е , съхранява топлина и има голямо разнообразие от цветове.Производството на ламината е структуриране в няколко обособени профила , а именно относно технитепоказатели на износоустойчивост. Тези  показатели са заложени в производствените програми на по- големите световни и европейски  заводи - Kronotex, Kronopol, Kronoswiss, Kronospan, Tarkett, Egger, Kaindl и други по -- малки вериги. Профилите на износоустойчивост на съответния клас обикновенно са обозначени с 2 цифри, които обикновенно са (31- 32- 33 и 23- 21). Първата цифра обозначава вида на помещението в което ще се използва ламината. Втората цифраопределя нивото на интензивност на експлоатация на дадения вид (повърхностния слой- тъй нареченото меламиново покритие). Класовете 21 и 22 се препоръчват за помещения с ниско натоварване , каквито могат да бъдат спални и домашни помещения. Следващите класове 23 и 31 се препоръчват за помещения с по-голям брой обитатели или за по-слабо посещавани офиси и магазини. Най-високият от тук изброените е клас 32 и 33 , и той се препоръчва за помещения със силно натоварване на поток от хора (най-често обществени места - офиси , заведения , магазини). Той се използва успешно в тези помещения години наред благодарение на многопластовото мекаминово покритие и разбира се правилна поддръжка. Грижи за ламината: Няколко пъти в седмицата обирайте праха от паркета с влажна кърпа и препарат. Никога не мийте ламината със сапун или какъвто и да било течен почистващ препарат. Никога не използвайте телчета, абразивни почистващи средства , както и силни препарати с голямо съдържание на хлор или амоняк. Ако се появят драскотини , ги премахнете с възстановяваща паста.

Висококачественият ламиниран паркет, за разлика от евтинитя такъв, освен че има по-добър дизайн и по-богато цветово разнообразие , притежава и по-реалистичен вид. По отношение на здравината също се различва от евтините ламинати с по-добра заключваща система на клика и  по-дебела и твърда  трегерна плоча. Много от производителите вече направиха  колекции различни от стандартните, за да  подобрят качеството и да преминат  от нисък клас към висок клас ламинирани настилки*.

Ниският клас ламиниран паркет предлаган у нас е от неясни производители. Този тип паркети има по-малък клас на износоустойчивост,  защитата на клика от влага е нулев, сглобките са трошливи, получават се ръбове при снаждане на ламелите, появяват се фуги между снадените ламели. За да се получи цената на евтините паркети толкова ниска се пропускат някои операции при производството.

При високият клас ламинирани паркети са недопустими каквито и да било отклонения и се следи всичко от производството на ламинираният паркет до предлагането от вносителя и дистрибуторите.

 

*Можете да разгледате новите колекции в нашата галерия тук!

Превоз и съхранение:  След закупуването на ламинат трябва да се  внимава при товаренето и разтоварването, за да не се счупят ръбчетата по края на ламината, там е най-уязвим. Да не се мокри,  въпреки найлоновата опаковка на кашона,  да не се слага във влажни помещения, а да  се съхранява на проветриво и сухо място. Кашоните с ламината задължително  да се поставят хоризонтално на пода, а не вертикално, поради опасност от изкривяване.

Монтаж: Помещението трябва да бъде сухо и добре  изолирано от влага. За да важи гаранцията, която производителя дава, денивелацията трябва да е максимум 3мм на  кв.м. В доста от случаите върху пода има балатум  или мокет, който е хубаво да се махне, но ако са залепени здраво и се разкъсват при  демонтажа, може да се оставят и върху тях да се реди. Друго важно условие за монтажа  на ламинирания паркет, е че трябва да се оставя1-1,5 см. разстояние до стената (плаващ под), защото се разширява и свива  от температурата. При реденето ламелите трябва да се разминават минимум през 40-50  см., това осигурява по-добра сглобка. В много от случаите ламинирания паркет се монтира в обществени помещения, където  постоянно се мокри и е хубаво сглобката да  се импрегнира, като се сложи лепило или click guard. След монтажа: При местене на мебелите е препоръчително  да се слагат подложки под тях и да се вдигат, не да се влачат по ламината за да не се надраска.

Поддръжка: Не мийте ламината с вода, а го забърсвайте с влажна кърпа и специализирани препарати, но не абразивни.

Видео уроци